Pages

Cari apa der ?

Sunday, 20 April 2014

Resepi: Lasagna


Assalamualaikum,

Kali ni kita terbang ke west pula. Chef Dena dapat resipi ni dari PizzaHut chuolls. Chef Dena ayat sikit manager depa kemudian dapatlah resipi ni. Nak jimat dan handmade, mai kita buat beramai-ramai.

LASAGNA
Oil
Lasagna
Boiled water
Bolognaise sauce
Cheese skin

BOLOGNAISE SAUCE
Minced meat + ( tomato sauce )
Carrot ( chopped)
Celery ( chopped )
Mushroom
Tomato ( concasse )
Mix herbs
Garlic ( chopped)
Onion ( chopped )
Oregano
Bay leaves

Cara membuat:

Bolognaise sauce:
  1. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan celery bersama.
  2. Masukkan lobak. Gaul sebati. Masukkan cendawan. Gaul sebati. Masukkan bay leave dan oregano
  3. Kemudian masukkan tomato concasse dan tomato puree.
  4. Sementara itu, minced daging sehingga kering. Pastikan kering betul. Jangan lembap sikit pun.
  5. Lepas tu masukkan bolognaise ke dalam minced meat tadi. Gaulkan mereka.
  6. Masukkan tomato concasse dan garam secukup rasa.
  7. Okay, Bolognasie sauce dah siap. sekarang kita buat full Lasagna.

Cara membuat:
  1. Rendamkan lasagna instant (terdapat di kedai berhampiran anda) dalam air yang mendidih.
  2. Jangan terlalu masak sangat lasagna tu, pasai nanti kita nak baked lagi.
  3. Sapukan minyak di tray. Letakkan kulit lasagna di atas tray. Susun sampai menutup permukaan tray tu.
  4. Letakkan Bolognaise sauce di atas kulit lasagna. Ratakan depa. Taburkan cheese
  5. Letakkan skin lasagna lagi diatas lapisan tadi. Kiranya dua lapisan lah.
  6. Letak lagi bolognaise sauce. Kemudian cheese sebanyak yang anda inginkan
  7.  Akhir sekali letak b├ęchamel sauce. Siap !




p/s: Chef Dena cadangkan, kau tabur lah cili potong dalam bolognaise sauce tu. Gerenti tak menyesal beb. Lagi kau tambah makan ada lah.


0 pembaca TERHEBAT !:

Post a Comment

komen anda sangat dihargai :)

hak milik sepenuhnya nur ainatul mardhiah