Pages

Cari apa der ?

Sunday, 13 April 2014

Resepi: William Potato


Assalamualaikum,

Hai, bertemu lagi kita di entry yang baru bersama Chef Dena. Sebelum ni aku kata nak kongsi mashed potato yang ada bentuk kan. Here you go. We call it, William Shakespear. Okay tipu !

WILLIAM POTATO

400 gm Mashed potato (kalau kau buat banyak, boleh bahagikan buat bentuk)
25 gm egg yolk
Garam
Lada sulah
Breadcrumb
Tepung gandum
Bunga cengkih (hiasan)

Cara membuat:

  1. Sama juga kaedahnya dengan Mashedpotato.
  2. Tambah telur. Gaul sebati
  3. Tambah secubit garam dan lada sulah. *bila letak tu, give it a taste lah
  4. Kemudian kau ambil dan bentukkan jadi pear. Macam buah pear tu. Guna tangan lah
  5. Lepas tu, kita buat Standard Breading Procedure (SBP) *bukan sekolah berasrama penuh yer. Celup kentang kau dah bentuk tadi ke dalam tepung. Salutkan badan depa.
  6. Celup pula dalam telur dan salutkan dengan breadcrumb.
  7. Kemudian kau deep fry tau. Hati-hati masa tengah deep fry tu, kemungkinan untuk kentang tu hancur adalah 50%
  8. Cucuk bunga cengkih atas tu. Jadi macam tangkai ler gituww. Akhirnya dapatlah kau merasa William potato yang rangup tu. Sedapnya !



p/s: Pastikan kesabaran kau masa deep fry potato tu tinggi. Potato tu rapuh. Layan macam baby.

0 pembaca TERHEBAT !:

Post a Comment

komen anda sangat dihargai :)

hak milik sepenuhnya nur ainatul mardhiah